26/11/10

Ανακαλύφθηκε οξυγόνο στον πλανήτη Ρέα


Μια ανακάλυψη εξαιρετικής σημασίας, σημειώθηκε από την Αμερικανική και Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία, καθώς...
 ανακαλύφθηκε οξυγόνο στο δορυφόρο Ρέα του Κρόνου!

Είναι η πρώτη φορά ....που το συγκεκριμένο αέριο, εντοπίζεται άμεσα σε ένα άλλο ουράνιο σώμα, ενώ για την ανακάλυψη συνέβαλε και ο ελληνικής καταγωγής Ηλίας Ρούσσος, από το Ινστιτούτο Έρευνας του Ηλιακού Συστήματος, Μαξ Πλανκ της Γερμανίας.

Συγκεκριμένα, για την πρόσφατη ανακάλυψη, το διαστημικό σκάφος ''Κασίνι'', ανίχνευσε οξυγόνο σε μικρή ποσότητα, στην αραιή ατμόσφαιρα του παγωμένου δορυφόρου Ρέα του Κρόνου.

Ως τώρα, ίχνη οξυγόνου, είχαν βρεθεί σε μερικούς πλανήτες και δορυφόρους πλανητών, αλλά με έμμεσο τρόπο, δηλαδή με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου ''Χαμπλ'' καθώς και άλλων οργάνων παρατήρησης, από μεγάλη απόσταση.

Τώρα το ''Κασίνι'', εντόπισε το οξυγόνο, καθώς περνούσε σε μικρή απόσταση, μόλις 97 χιλιομέτρων από τη Ρέα.

Η υπερβολικά αραιή ατμόσφαιρα στη Ρέα, περιέχει οξυγόνο και διοξείδιο του άνθρακα και διατηρείται, καθώς υψηλής ενέργειας σωματίδια προσκρούουν στην επιφάνεια του δορυφόρου και εκτινάσσουν ψηλά άτομα, μόρια και ιόντα.

Συγκεκριμένα, το μοριακό οξυγόνο σχηματίζεται μέσα στην παγωμένη επιφάνεια, όταν τα μόρια νερού διασπώνται από τα υψηλής ενέργειας ιόντα.

Το εκτινασσόμενο οξυγόνο, στη συνέχεια, συγκρατείται από τη βαρύτητα της Ρέας και δημιουργεί την αραιή ατμόσφαιρα.

Πάντως τα στοιχεία δείχνουν μέχρι τώρα, ότι η Ρέα είναι πολύ παγωμένη και στερημένη από υγρό νερό, το οποίο είναι αναγκαίο για τη διατήρηση της ζωής, όπως την ξέρουμε στη Γη.

Η ανακάλυψη των ουρανίων σωμάτων, όπου υπάρχει οξυγόνο μπορεί να αποτελέσει σημαντικό κριτήριο για τους προορισμούς των μελλοντικών ρομποτικών και επανδρωμένων διαστημικών αποστολών.

Οι αστροναύτες θα μπορούσαν να θερμαίνουν και να λιώνουν αυτούς τους πάγους, για να παίρνουν το πολύτιμο οξυγόνο και διοξείδιο του άνθρακα, που αποτελούν αναγκαίους παράγοντες για τη ζωή ζώων και φυτών.

Μόνο η Ρέα και ο Τιτάνας, ο μεγαλύτερος δορυφόρος του Κρόνου, έχουν αρκετά μεγάλη μάζα για να διατηρούν κάποια ατμόσφαιρα, χάρη στην έλξη της βαρύτητάς τους, που συγκρατεί τα αέρια κοντά στην επιφάνειά τους, χωρίς να διαφεύγουν στο διάστημα

contra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails