30/8/10

ΜΙΑ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑΠριν από χρόνια, όταν ήμουν εφημέριος στον Ιερό Ναό του Α¬γίου Βασιλείου Πειραιώς, μ' εκάλεσαν να εξομολογήσω εκτάκτως, κατόπιν δικής του επιθυμίας, ένα νέο άνδρα, 42 ετών, του οποίου το όνομα, ήτο Ξενοφών.


Όταν πήγα, ήταν σε κακή κατάσταση. Ο καρκίνος με τις ραγ-δαίες μεταστάσεις τον είχε προσβάλλει και στο κεφάλι. Οι μέρες του μετρημένες. Ήταν μόνος στον θάλαμο, το διπλανό κρεβάτι ήταν άδειο, κι έτσι βρεθήκαμε μόνοι μας. Και μου είπε τα εξής, για το πώς πίστεψε, αφού υπήρξε, όπως το τόνισε, «σκληρός άθεος» και άπιστος.
«Ήλθα εδώ πριν από 35 περίπου μέρες», σ' αυτό το δωμάτιο των δύο κλινών. Δίπλα μου ήταν ήδη κάποιος άλλος άρρωστος, μεγάλος στην ηλικία, 80 περίπου ετών. Αυτός ο άρρωστος, πάτερ μου, παρά τους φοβερούς πόνους πού είχε στα κόκκαλα - εκεί τον είχε προσβάλει ο καρκίνος - συνεχώς αναφωνούσε "Δόξα Σοι, ο Θεός! Δόξα Σοι, ο Θεός!..."Στη συνέχεια έλεγε και πολλές άλλες προσευχές, που εγώ ο ανεκκλησίαστος και άθεος τις άκουγα για πρώτη φορά. Κι όμως, πολλές φορές μετά από τις προσευχές του ηρεμούσε - κι εγώ δεν ξέρω με ποιον τρόπο- και τον έπαιρνε γλυκύτατος ύπνος. ΄Υστερα από δυο-τρεις ώρες ξυπνούσε από τους αφόρητους πό¬νους, για να ξαναρχίσει και πάλιν «Ω Χριστέ μου, Σ' ευχαριστώ! Δό¬ξα στο όνομά Σου!...Δόξα Σοι, ο Θεός!… Δόξα Σοι  ό Θεός!...».
Εγώ μούγκριζα από τους πόνους, κι αυτός ο συνασθενής μου, με τους αφόρητους πόνους, δοξολογούσε τον Θεό. Εγώ βλαστημούσα τον Χριστό και την Παναγία, κι αυτός μακάριζε τον Θεό, Τον ευχαριστούσε για τον καρκίνο πού του έδωσε και τους πόνους πού είχε. Τότε εγώ αγανακτούσα όχι μόνο από τους πόνους τους φρικτούς πού είχα, αλλά και γιατί έβλεπα αυτόν, τον συνασθενή μου, να δοξολογεί συνεχώς τον Θεό. Αυτός έπαιρνε σχεδόν κάθε μέρα «την θεία Μεταλαβιά» κι εγώ ό άθλιος ξερνούσα από αηδία».
- Σκάσε, επί τέλους. Σκάσε επί τέλους να λες συνεχώς "Δόξα Σοι, ο Θεός! Δεν βλέπεις πώς Αυτός ό Θεός, πού εσύ Τον δοξολογείς, Αυτός μας βασανίζει τόσο σκληρά; Θεός είναι αυτός; Δεν υπάρχει. Όχι! δεν υπάρχει…
Και αυτός με γλυκύτητα απαντούσε:
-Υπάρχει, παιδί μου, υπάρχει και είναι στοργικός Πατέρας,
διότι με την αρρώστια και τους πόνους μας καθαρίζει από τις πολ¬λές μας αμαρτίες. Όπως αν ησχολείσο με καμιά σκληρή δουλειά,
όπου τα ρούχα σου και το σώμα σου θα βρωμούσαν κυριολεκτικώς, θα χρειαζόσουν μία σκληρή βούρτσα για να καθαριστείς καλά, κι εσύ και το σώμα σου και τα ρούχα σου, κατά τον ίδιο τρόπο και ό Θεός χρησιμοποιεί την αρρώστια σαν ευεργετικό καθαρισμό της ψυχής, για να την προετοιμάσει για τη Βασιλεία των ουρανών.
Οι απαντήσεις του μ' εκνεύριζαν ακόμη περισσότερο και βλαστημούσα θεούς και δαίμονες. Δυστυχώς οι αντιδράσεις μου ήσαν αρνητικές, με το να φωνάζω:
-Δεν υπάρχει θεός…Δεν πιστεύω σε τίποτα...Ούτε στον Θεό ούτε σ' αυτά τα «κολοκύθια» που μου λες περί Βασιλείας του Θεού σου…Θυμάμαι τις τελευταίες του λέξεις:
-Περίμενε και θα δεις με τα μάτια σου πώς χωρίζεται ή ψυχή άπ’ το σώμα ενός χριστιανού πού πιστεύει. Είμαι αμαρτωλός, αλλά το έλεός Του θα με σώσει. Περίμενε, θα δεις και θα πιστέψεις!!!
Και η μέρα αυτή έφθασε. Από το νοσοκομείο θέλησαν να βά¬λουν ένα "παραβάν", όπως ήταν καθήκον τους, αλλά εγώ διαμαρτυ¬ρήθηκα. Τους είπα όχι, γιατί θέλω να δω πώς αυτός ο γέρος  θα πεθάνει.
Τον έβλεπα λοιπόν να δοξολογεί συνεχώς τον Θεό. Πότε έλεγε κάποια «Χαίρε» για την Παναγία, που αργότερα έμαθα ότι λέγονται «Χαιρετισμοί». Κατόπιν σιγοέψαλλε το «Θεοτόκε Παρθένε», το «Από των πολλών μου αμαρτιών…», το «Άξιον εστί», κάνοντας συγχρόνως και πολλές φορές το σημείον του σταυρού.
Σήκωσε κάποια στιγμή τα χέρια του και είπε: «Καλώς τον Άγ¬γελό μου! Σ’ ευχαριστώ, που ήλθες με τόση λαμπρά συνοδεία να πα¬ραλάβεις την ψυχή μου, Σ’ ευχαριστώ!...Σ’ ευχαριστώ!..." Ανασηκώ¬θηκε λίγο, ξανασήκωσε τά χέρια του ψηλά, έκαμε το σημείο του σταυρού, σταύρωσε τα χεράκια του στο στήθος του και εκοιμήθη!
Ξαφνικά τό δωμάτιο πλημμύρισε από φως, λες και μπήκαν μέ¬σα δέκα ήλιοι και περισσότεροι, τόσο πολύ φωτίστηκε το δωμάτιο! Ναι, εγώ ο άπιστος, ο άθεος, ο υλιστής, ο «ξιπασμένος», ομολογώ ότι όχι μόνον έλαμψε το δωμάτιο αλλά και μια ωραιότατη μυρωδιά απλώθηκε σ' αυτό, ακόμη και σε ολόκληρο τον διάδρομο, και μάλι¬στα όσοι ήσαν ξυπνητοί και μπορούσαν, έτρεχαν εδώ κι εκεί, για να διαπιστώσουν από πού ήρχετο η παράξενη αυτή μυρωδιά.
Έτσι, πάτερ μου, πίστεψα, γι’ αυτό και φώναξα για Εξομολόγο ύστερα από τρεις ημέρες. Την άλλη μέρα όμως, τα ‘βαλα με τους δικούς μου, την μάνα μου και τον πατέρα μου, ύστερα με τα δύο μεγαλύτερα αδέλφια μου, με τη γυναίκα μου, με τους συγγενείς και τους φίλους, και τους φώναζα και τους έλεγα:
-Γιατί δεν μου μιλήσατε ποτέ για τον Θεό, την Παναγία και τους Αγίους; Γιατί δεν με οδηγήσατε ποτέ στην 'Εκκλησία; Γιατί δεν μου είπατε ότι υπάρχει Θεός και υπάρχει και θάνατος και κάποτε αυτή η ψυχή θα χωρισθεί από το σώμα για να δώσει τον λόγο της; Γιατί με σπρώξατε με την συμπεριφορά σας στην αθεΐα και στον μαρξισμό; Εσείς με μάθατε να βλαστημώ, να κλέβω, να απατώ, να θυμώνω, να πεισμώνω, να λέω χιλιάδες ψέματα, να αδικώ, να πορνεύω...Εσείς με μάθατε να είμαι πονηρός, καχύποπτος, ζηλιάρης, λαίμαργος, φι¬λάργυρος και κακός. Γιατί δεν μου διδάξατε την αρετή; Γιατί δεν μου διδάξατε την αγάπη; Γιατί δεν μου μιλήσατε ποτέ για τον Χρι¬στό; Γιατί;... Από αυτή τη στιγμή μέχρι που να πεθάνω, θα μου μιλά¬τε μόνο για τον Θεό, τον Χριστό, την Παναγία, τους Αγγέλους, τους Αγίους. Γιά τίποτε άλλο.
Ήρχοντο οι δικοί μου, οι συγγενείς, φίλοι, γνωστοί, και τους ρωτούσα τον καθένα χωριστά ή όλους μαζί:
-Έχετε να μου πείτε κάτι σημαντικό για τον Θεό; διότι Αυτόν θα συναντήσω! Λέγετε. Εάν δεν ξέρετε, να μάθετε. Οι μέρες περνά¬νε κι εγώ θα φύγω.
Και σ’ ένα - δυο επισκέπτες:
-Αν δεν ξέρεις ή αν δεν πιστεύεις, να φύγεις!...
Τώρα πιστεύω με όλη μου την καρδιά, και θέλω να εξομολογηθώ όλες τις αμαρτίες μου από μικρό παιδί...»
Ήτο σταθερός και αμείλικτος με τον παλαιό εαυτό του ο Ξενοφών. Και το έλεος του Θεού ήταν μεγάλο, πολύ μεγάλο!  Εξομολογήθηκε με ειλικρίνεια, κοινώνησε δυο-τρεις φορές και ύστερα από πάλη μερικών ημερών με τον καρκίνο, έφυγε εν πλήρη μετανοία με ζέουσα την πίστη, ειρηνικά, οσιακά, δοξολογώντας  κι αυτός τον θεό.
Έτσι, πιστεύω ότι και ο μεν και ο δε, με έναν τρόπο ανερμήνευτο, που ό Θεός ορίζει, θα τύχουν της καλής απολογίας μπροστά στο φοβερό βήμα του Χριστού, για να ακούσουν τούτα τα λόγια, τα οποία ακούμε στο Ευαγγέλιο: «Δεύτε οι ευλογημένοι του πατρός μου, κληρο¬νομήσατε την ητοιμασμένην υμίν βασιλείαν από καταβολής κόσμου διότι σεις τηρήσατε τις εντολές μου. Ο μεν ένας τις τηρούσε από μι¬κρό παιδί, ο δε άλλος τήρησε έμπρακτα την εντολή της μετανοίας.


Από το βιβλίο του Πρωτοπρεσβυτέρου πατρός Στεφάνου Κ. Αναγνωστόπουλου:


«ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΙΩΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΠΙΣΤΕΩΣ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails