19/9/10

Η θερμότερη χρονιά τα τελευταία 150 χρόνια το 2010


KaysonasΤο πιο ζεστό έτος τα τελευταία 150 χρόνια είναι ήδη και επισήμως το 2010. Σύμφωνα με τη ΝΑSΑ, τους τελευταίους δύο μήνες, σχεδόν όλη η περιοχή της Μέσης Ανατολής «ψήθηκε» σε θερμοκρασίες βρασμού, με το θερμόμετρο να δείχνει 55 βαθμούς Κελσίου τον Ιούλιο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μόλις 2,5 βαθμούς χαμηλότερα από την υψηλότερη θερμοκρασία όλων των εποχών. Την ίδια ώρα η Κύπρος τσουρουφλίστηκε στους 46 β. Κελσίου, ενώ ακόμη και στην παγωμένη Σιβηρία ή στην αρκτική Φινλανδία ο υδράργυρος άγγιξε τους 37 βαθμούς Κελσίου. Παράλληλα το Βόρειο Ημισφαίριο πλήττεται συχνά από ξηρασία και καύσωνες.
Παρά τον σχετικά ψυχρό χειμώνα που περάσαμε στην Ευρώπη, οι επιστήμονες θεωρούν το 2010 χρονιά που «έσπασε το θερμόμετρο», τουλάχιστον...
από το 1860, οπότε άρχισε να καταγράφεται συστηματικά η θερμοκρασία.
Οι επιστήμονες αποδίδουν τις ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες στην απότομη κλιματική αλλαγή. Γι΄ αυτό παρατηρούμε το φαινόμενο η μεν Ρωσία να καίγεται, ενώ το Πακιστάν να πνίγεται από τις πλημμύρες που έφεραν οι μουσώνες και στο Περού επικρατούν σχεδόν πολικές θερμοκρασίες.

ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails