2/9/10

Επιστήμονες ανέπτυξαν ’ξηρό νερό’



Επιστήμονες ανέπτυξαν ’ξηρό νερό’ που μοιάζει με άχνη ζάχαρη και αναμένεται να έχει μεγάλη εμπορική επιτυχία. Κάθε σωματίδιο του ξηρού νερού περιέχει ένα σταγονίδιο νερού που περιβάλλεται από μια αμμώδη επίστρωση πυριτίου. Στην πραγματικότητα, το 95% ....
του ξηρού νερού είναι "υγρό" νερό.
dry-water Μια από τις βασικές του ιδιότητες είναι η ισχυρή δυνατότητα του να απορροφά αέρια.
Οι επιστήμονες πιστεύουν πως το ξηρά νερό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη με την ενυδάτωση και την παγίδευση του διοξειδίου του άνθρακα, ενός από τα αέρια του θερμοκηπίου. Οι δοκιμές δείχνουν ότι είναι περισσότερο από τρεις φορές καλύτερο στην απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα από το κανονικό νερό. Μπορεί, επίσης, να αποδειχθεί χρήσιμο για την αποθήκευση του μεθανίου και διευρύνει την δυνατότητα σαν πηγή ενέργειας του φυσικού αυτού αερίου.

Ο Δρ Ben Carter, από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, παρουσίασε την έρευνά του πάνω στο ξερό νερό στο 240ο Εθνικό Συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας στη Βοστώνη. Όπως ανέφερε «Δεν υπάρχει τίποτα άλλο στον κόσμο σαν αυτό. Ας ελπίσουμε ότι μπορούμε να δούμε το ξηρό νερό να κάνει κύματα στο μέλλον."
Μια άλλη εφαρμογή που επιδείχτηκε από την ομάδα του Δρ Carter ήταν η χρήση ξηρού νερού ως καταλύτης για την επιτάχυνση αντιδράσεων μεταξύ του υδρογόνου και του μηλεϊνικού οξέος. Αυτό παράγει ηλεκτρικό οξύ, μια βασική πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται ευρέως για να φτιάξουμε φάρμακα, συστατικά τροφίμων και καταναλωτικά προϊόντα.
Συνήθως το υδρογόνο και το μηλεϊνικό οξύ  πρέπει να ανακατευθούν μαζί για να παράγουν ηλεκτρικό οξύ. Αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο όταν χρησιμοποιούμε σωματίδια ξηρού νερού που περιέχουν μηλεϊνικό οξύ, καθιστώντας έτσι την διαδικασία πιο πράσινη και πιο ενεργειακά αποδοτική.
"Αν μπορούμε να μην αναδεύουμε τις αντιδράσεις μας, τότε ενδεχομένως έχουμε κάνει σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας”, λέει ο δρ Κάρτερ.
Η τεχνολογία θα μπορούσε να προσαρμοστεί για τη δημιουργία "ξηρών" γαλακτωμάτων σε σκόνη, αναμιγνύοντας δύο ή περισσότερα μη αναμιγνυόμενα υγρά όπως είναι το λάδι και το νερό, πιστεύουν οι ερευνητές. Τα ξηρά γαλακτώματα θα μπορούσαν να καταστήσουν ασφαλέστερη και ευκολότερη την αποθήκευση και τη μεταφορά δυνητικά επιβλαβών υγρών.
http://www.physics4u.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails