21/9/10

Γνωρίστε το σαρκοβόρο "πτηνό του τρόμου"!

Γνωρίστε το σαρκοβόρο "πτηνό του τρόμου"!

Είχε ύψος 1,4 μέτρα, ζύγιζε 40 κιλά και έζησε στη Νότιο Αμερική και συγκεκριμένα στην περιοχή της σημερινής Αργεντινής πριν από έξι εκατομμύρια χρόνια.  Ανήκε σε μια οικογένεια πουλιών που αποκαλούνται «πτηνά του τρόμου» και όχι τυχαία, όπως αποκαλύπτει μια νέα ανατομική ανάλυσή του.
 Το σαρκοβόρο πτηνό Αndalgalornis steulleti, περί ου ο λόγος, είχε τεράστιο κρανίο και ράμφος το οποίο χρησιμοποιούσε σαν τσεκούρι καταφέρνοντας απανωτά, κάθετα χτυπήματα στα θύματά του ώσπου να τα αποτελειώσει και να τα καταβροχθίσει...

 Όπως εξηγεί ο Λόρενς Γουίτμερ από το Κολέγιο Οστεοπαθητικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο ο οποίος πραγματοποίησε τις νέες αναλύσεις, «το συγκεκριμένο πτηνό είχε πολύ μεγάλη δύναμη σε ό,τι αφορούσε τα κάθετα χτυπήματα, ήταν όμως πιο αδύναμο στα πλευρικά. Διέθετε πολύ δυνατό ράμφος, ευκινησία και ταχύτητα: όλα αυτά θυμίζουν σε μεγάλο βαθμό την τακτική του Μοχάμεντ Αλι στο ρινγκ».
 Με δεδομένα τα μειονεκτήματά του το Αndalgalornis δεν ερχόταν σε ευθεία αναμέτρηση με τη λεία του αλλά στεκόταν σε απόσταση ασφαλείας και επετίθετο με ραμφίσματα που έμοιαζαν με τσεκουριές, όπως αναφέρεται στη νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική επιθεώρηση ΡLoS ΟΝΕ.
 Ακολουθούσε μια τακτική με εναλλαγή επίθεσης και άμυνας με απώτερο στόχο να σκοτώσει το θύμα του και να το καταπιεί ολόκληρο αν ήταν δυνατόν, ή αλλιώς να το κόψει σε κομμάτια με το ράμφος του και να το καταβροχθίσει σε... δόσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails