22/9/10

Ανακάλυψαν ιό παχυσαρκίας που μεταδίδεται όπως η γρίπη;

H επιδημία της παχυσαρκίας στη Δύση τα τελευταία 30 χρόνια ενδέχεται να οφείλεται και σε έναν ιό, όπως εκτιμούν τώρα επιστήμονες στις ΗΠΑ. Βέβαια η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού, η καθιστική ζωή και η γενετική προδιάθεση εξακολουθούν να αποτελούν παράγοντες που οδηγούν στην ασθένεια.......

  Ωστόσο μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Σαν Ντιέγκο, συνδέει την παχυσαρκία με έναν αδενοϊό, ο οποίος προκαλεί λοιμώξεις του αναπνευστικού με συμπτώματα σαν αυτά της κοινής γρίπης.

 Οταν εισχωρήσει στον ανθρώπινο οργανισμό, ο αδενοϊός ΑD36 επιτίθεται στα λιποκύτταρα πολλαπλασιάζοντάς τα, κάτι που οδηγεί μοιραία στην αύξηση του σωματικού βάρους.
  Ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο με τον απλό βήχα και τα βρώμικα χέρια, προκαλώντας έντονο πονόλαιμο και συνάχι. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας ανακοίνωσαν ότι βρέφη και μικρά παιδιά που εκτίθενται στον ΑD36 είναι πιο πιθανό αργότερα στη ζωή τους να γίνουν υπέρβαρα.

 
Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Κλινικής Παιδιατρικής Τζέφρι Σβίμερ ελπίζει ότι τα αποτελέσματα των ερευνητικών προσπαθειών του θα βοηθήσουν στη δημιουργία ενός εμβολίου κατά της ασθένειας, αφού «η παχυσαρκία αποδεικνύεται τελικώς όλο και πιο πολύπλοκη υπόθεση».

 Υπάρχει όμως και αντίλογος. «Η παχυσαρκία δεν οφείλεται σε μία και μόνο αιτία, αλλά σε ένα πλέγμα πολλών διαφορετικών παραγόντων» λέει η Ταμ Φράι, εκπρόσωπος του Διεθνούς Φόρουμ Παχυσαρκίας της Βρετανίας. Και εκτιμά ότι «τόσο τα γονίδια όσο και οι διατροφικές συνήθειες επηρεάζουν καθοριστικά την τάση για παχυσαρκία».

Πηγή tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails