21/9/10

Γνωρίστε τον ... ξάδελφο του ηλιακού μας συστήματος!

Γνωρίστε τον ... ξάδελφο του ηλιακού μας συστήματος!

Μια εντυπωσιακή ανακάλυψη έκανε επιστημονική ομάδα στο Νότιο Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο (ΕSΟ) στη Χιλή. Σε απόσταση 127 ετών φωτός από εμάς, στον αστερισμό της Υδρας, εντοπίστηκε ένα ηλιακό σύστημα που αποτελείται από ένα μητρικό άστρο με μέγεθος ανάλογο με αυτό του Ηλιου γύρω από το οποίο κινούνται τουλάχιστον πέντε πλανήτες....
  Το άστρο ονομάστηκε ΗD 10180 και το πλανητικό σύστημα γύρω του είναι το μεγαλύτερο που έχει εντοπισθεί από τους επιστήμονες ως σήμερα (στη φωτογραφία βλέπετε μία απεικόνιση του δημιουργία του ESO- Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Αστρονομική Έρευνα στο Νότιο Ημισφαίριο).















  «Εισερχόμαστε πλέον σε μια νέα εποχή στη διαστημική εξερεύνηση. Στη μελέτη σύνθετων πλανητικών συστημάτων και όχι στη μελέτη μεμονωμένων πλανητών που εντοπίζονται σε διάφορες περιοχές του Διαστήματος» δήλωσε στο ΒΒC ο Κριστόφ Λοβίς του Πανεπιστημίου της Γενεύης, που ήταν και ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας........


 Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει να κινούνται σε τροχιά γύρω από τον ΗD 10180 πέντε πλανήτες και συνεχίζουν την αναζήτηση αφού δεν αποκλείουν να υπάρχουν και άλλοι. Οι πλανήτες που εντοπίστηκαν είναι ανάλογοι με τον Ποσειδώνα και είναι όλοι τους συγκεντρωμένοι σε απόσταση από το άστρο ανάλογη με αυτήν που έχει ο Αρης από τον Ηλιο, καθιστώντας έτσι το σύστημα πιο «πυκνοκατοικημένο» από το δικό μας.
  Μάλιστα η μελέτη των πλανητών και της κίνησής τους έχει ήδη ξεκινήσει και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι σύντομα θα έχουν πολλά στοιχεία για τη δημιουργία και την εξέλιξη του συστήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails