1/10/10

Γυμναστήριο το ποδήλατο

«Σίγουρα η αντοχή μου χάρη στο ποδήλατο έχει βελτιωθεί σημαντικά. Έχω παρατηρήσει μεγάλη διαφορά σε σύγκριση με την περίοδο που δεν το χρησιμοποιούσα για τις μετακινήσεις μου», λέει στα «ΝΕΑ» η κ. Μάλαμα Χατζηχαραλάμπους.
Έβαλε το ποδήλατο στη ζωή της πριν από 3 χρόνια και πλέον με αυτό μετακινείται για να πάει στη δουλειά της, για να κάνει τα ψώνια και τις βόλτες της. Γρήγορα όμως συνειδητοποίησε ότι δεν ήταν απλά ένα πράσινο μέσο μετακίνησης που την έκανε να κερδίζει χρόνο και χρήμα στους δρόμους της Αθήνας. Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα διαπίστωσε ότι οι καθημερινές πεταλιές βελτίωσαν θεαματικά την υγεία και τη φυσική της κατάσταση, αφού το ποδήλατο λειτουργούσε σαν τον... προσωπικό της γυμναστή. Άλλωστε, τη λύση του γυμναστηρίου την είχε δοκιμάσει αλλά δεν την ικανοποιούσε και πολύ. Αντίθετα, με το ποδήλατο, όπως λέει, έχει κολλήσει. «Τη βελτίωση τη βλέπεις να συμβαίνει καθημερινά. Για παράδειγμα, μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και κάνοντας 4-5 χιλιόμετρα την ημέρα δυνάμωσαν τα πόδια μου», λέει η νεαρή, που είναι και μέλος του συλλόγου Φίλοι του Ποδηλάτου.

Τα οφέλη που αποκομίζει κάνοντας ποδήλατο η νεαρή ποδηλάτισσα είναι πολλά. Για τις ίδιες ευεργετικές επιδράσεις κάνουν λόγο στα «ΝΕΑ» και άλλοι ποδηλάτες που χρησιμοποιούν τους δύο τροχούς καθημερινά για να πάνε στη δουλειά τους. Μάλιστα, τις επιβεβαιώνουν επιστημονικές έρευνες και καθηγητές φυσικής αγωγής. Όπως λένε, λίγη ώρα πετάλι κάθε μέρα βελτιώνουν το καρδιοαναπνευστικό σύστημα, ενισχύουν το μυοσκελετικό, απομακρύνουν τις περιττές θερμίδες. Και, όπως προσθέτουν, εάν οι ποδηλάτες ακολουθήσουν και 2-3 συμβουλές και συγκεκριμένες τεχνικές κατά τη διάρκεια της ποδηλατικής τους διαδρομής τα οφέλη για τον οργανισμό τους θα είναι ακόμα περισσότερα.

Μικρά μυστικά
«Ακόμη και η πιο απλή ποδηλασία βελτιώνει και ενισχύει το μυοσκελετικό σύστημα των άκρων ποδών και ιδιαίτερα τους γλουτιαίους μυς, οι οποίοι ρυθμίζουν τη σωστή στάση της λεκάνης. Πράγμα που έχει σημασία, διότι η κακή στάση έχει ως αποτέλεσμα οσφυαλγίες και ισχιαλγίες», λέει στα «ΝΕΑ» ο αναπληρωτής καθηγητής των ΤΕΦΑΑ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ειδικός στην άσκηση για όλους κ. Νικήτας Νικηταράς.

Ο καθηγητής παραθέτει όμως και 2-3 τεχνικές που μπορούν να βοηθήσουν κι άλλο τη φυσική κατάσταση και την υγεία των ποδηλατών. «Εάν ποδηλατούμε σε μία ανηφορίτσα με μικρή κλίση πάνω από μισή ώρα έχουμε γενική βελτίωση του καρδιοαναπνευστικού συστήματος», τονίζει ο κ. Νικηταράς.

Οι ελαφρώς επικλινείς διαδρομές βοηθούν και για ακόμη έναν λόγο: «ενισχύουν την οστική πυκνότητα όπως όταν ανεβαίνουμε σκάλες».

Επιπλέον όφελος για τον οργανισμό μπορούν να προσφέρουν μερικά σπριντ. Γρήγορες πεταλιές περίπου 30 δευτερολέπτων. Καλή άσκηση αποτελεί το ποδήλατο και για τους υπέρβαρους ή τους παχύσαρκους. «Εάν οι διαδρομές που κάνουν είναι επίπεδες δεν θα έχουν πρόβλημα στα πόδια και τα γόνατά τους». Και βέβαια με ήπια- μέτριας μορφής ποδηλασία για μία ώρα μπορεί να χάσει κανείς τουλάχιστον 250-300 θερμίδες.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ
ένα πράσινο μέσο μετακίνησης για να κερδίσεις χρόνο και χρήμα στους δρόμους της Αθήνας

«Μου αλλάζει τη διάθεση»

ΜΕΓΑΛΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ στη φυσική του κατάσταση παρατηρεί ο ηθοποιός κ. Φίλιππος Φραγκούλης που τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιεί το ποδήλατο για τις καθημερινές του μετακινήσεις. Κάθε μέρα διανύει μία απόσταση περίπου 4-5 χιλιομέτρων από το σπίτι του στο Παγκράτι έως την Πλατεία Βικτωρίας και αντίστροφα. «Έχω καλύτερη αντοχή. Το βλέπω αυτό και στην καθημερινότητά μου, στο θέατρο, πάνω στη σκηνή». Τώρα πια μάλιστα λέει ότι δεν χρειάζεται να πηγαίνει γυμναστήριο. «Το βαρέθηκα. Ούτως ή άλλως γυμνάζομαι με το ποδήλατο και τρέχω κιόλας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails