5/10/10

Η Hellas του πλανήτη Άρη, ίσως έχει θάλασσες!

  Νέα στοιχεία για ύπαρξη μεγάλων θαλάσσιων εκτάσεων στον Άρη πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, ανακάλυψαν αμερικανοί επιστήμονες.   Κατά τη διάρκεια εργασιών για την κατάρτιση γεωλογικών χαρτών του κόκκινου πλανήτη, οι ερευνητές του Planetary Science Institute της Tucson, ανακάλυψαν ιζηματογενή πετρώματα σε μία περιοχή που ονομάζεται Hellas Planitia......

Τι είναι η περιοχή Hellas Planitia
  Η περιοχή με την ονομασία Hellas Planitia, βρίσκεται στο νότιο ημισφαίριο του πλανήτη Αρη. Πρόκειται για έναν τεράστιο κρατήρα που οι επιστήμονες πιστεύουν ότι δημιουργήθηκε ύστερα από πρόσκρουση με μετεωρίτη στις απαρχές του Ηλιακού μας Συστήματος. Η διάμετρος του ξεπερνάει τα 2.000 χλμ. και το βάθος του φτάνει τα  9χλμ., ενώ το ονομά του το οφείλει στον Τζιοβάνι Σκιαπαρέλι.
Τι σημαίνουν τα νέα ευρύματα

  Οι αμερικανοί επιστήμονες που έκαναν την νέα ανακάλυψη, ανακοίνωσαν ότι τα ιζηματογενή πετρώματα, υποδηλώνουν ότι κάποτε υπήρχε στην περιοχή μεγάλη θαλάσσια έκταση. Υπολογίζουν ότι η περιοχή πρέπει να καλύπτονταν από θάλασσα πριν από 3,5-4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, μία χρονική περίοδο που, για πολλούς επιστήμονες, οι συνθήκες  στον Άρη ήταν πολύ πιο ευνοϊκές για την εξέλιξη της ζωής απ’ό,τι ήταν στη Γη.
  Επειδή τα ευρήματα αυτά είναι σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες της λεκάνης, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι νεώτερες έρευνες θα τους βοηθήσουν να καταλάβουν πού κατέληξε όλο αυτό το νερό και πώς άλλαξε το κλίμα στον Άρη.
Τελικά υπήρχαν ή όχι ωκεανοί στον Άρη;
  Δεν είναι πρώτη φορά που επιστήμονες προτείνουν ότι ο Άρης πριν πολλά εκατομμύρια χρόνια ήταν καλυμμένος από  μεγάλους ωκεανούς. Σχετικές ανακοινώσεις για ύπαρξη παχιάς ατμόσφαιρας, πλούσιας σε διοξείδιο του άνθρακα, έχουν προκαλέσει στο παρελθόν προβληματισμό και διαφωνίες!
  Αν κάτι τέτοιο ισχύει, τότε όταν εξατμίστηκαν οι ωκεανοί το διοξείδιο του άνθρακα θα  έπρεπε να έχει μετατραπεί σε ανθρακικο άλας, και το οποίο θα έπρεπε να βρίσκεται  σκορπισμένο στην επιφάνεια του πλανήτη. Κάτι τέτοιο όμως δεν συμβαίνει στον Άρη!
  Πολλοί πιθανολογούν ότι ο  Άρης ήταν μεν καλυμμένος από ωκεανούς πριν 4,5 δισεκατομμύρια  χρόνια πριν, αλλά η χημεία τους ήταν πολύ διαφορετική από των ωκεανών της Γης  και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν άφησαν ίχνη. Οι ωκεανοί εξαφανίστηκαν όταν ακολούθησε μια κρύα, ξηρά περίοδος με ένα τμήμα του νερού να πηγαίνει υπόγεια και ένα άλλο να χάνεται στο διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails