22/11/10

Ο μυστικός κόσμος


Ο βυθός των ωκεανών σε ακραία βάθη κρύβει μυστικά που τώρα αρχίζουν να έρχονται στο φως κυριολεκτικά, καθώς το επιτρέπει η τεχνολογία. Ετσι σε βάθος 7.000 μέτρων ανακαλύφθηκε ψάρι με χαρακτηριστικά που παραπέμπουν στην εξέλιξη των ειδών
Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο είδος ψαριού που ζει στα βάθη του Ειρηνικού Ωκεανού.
Πρόκειται για ένα λευκό.....
σαλιγκαρόψαρο το οποίο ανακάλυψε στις 10 Σεπτεμβρίου μια ομάδα βιολόγων εξειδικευμένων στη θαλάσσια ζωή με επικεφαλή τον Άλαν Τζέιμσον του Πανεπιστημίου του Αμπερντίν στη Σκωτία.
Οι επιστήμονες επίσης ανακάλυψαν διάφορα είδη χελιών και μαλακοστράκων στις δυτικές ακτές της Νότιας Αμερικής. Αυτοί οι οργανισμοί δεν είχαν ποτέ πριν παρατηρηθεί σε τέτοια βάθη όπου το σκοτάδι βασιλεύει και η πίεση του νερού είναι πολύ μεγάλη.
"Για να δούμε εάν αυτοί οι οργανισμοί υπάρχουν σε όλη την έκταση του ωκεανού επαναλάβαμε τα πειράματά μας και στην άλλη άκρη του Ειρηνικού όπου βρήκαμε και άλλα είδη του σαλιγκαρόψαρου σε βάθος 7.000 μέτρων" , είπε ο επικεφαλής της ομάδας.
Παράλληλα, οι επιστήμονες παρατήρησαν και πολλά νέα μαλακόστρακα σε ένα παροξυσμό σίτισης που διήρκεσε 22 ώρες!
Την ανακάλυψη έκαναν οι επιστήμονες κατά τη διάρκεια ταξιδιού 3 εβδομάδων όπου έβγαλαν πάνω από 6.000 φωτογραφίες σε βάθος 4.500 και 8.000 μέτρων.
Μάλιστα και σε προηγούμενες έρευνες οι επιστήμονες είχαν βρει και άλλα είδη του σαλιγκαρόψαρου στην Ιαπωνία και τη Νέα Ζηλανδία.
Ωστόσο αυτό που είναι σημαντικό να εξετάσουν οι επιστήμονες είναι πως μπορούν και ζουν σε τέτοιο βάθος και πουθενά αλλού.
"Τα ευρήματα αυτά άμεση επαναξιολόγηση της ποικιλομορφίας και της αφθονίας της ζωής σε ακραίο βάθος", δήλωσε ο Jamieson.

http://news247.gr/kosmos/science/neo_eidos_se_vathos_7_xil_metrwn.584014.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails