11/11/10

Υγεία: Συμπτώματα κατάθλιψης εμφανίζουν οι διαβητικοί


Όπως προκύπτει από στοιχεία διαβητολογικών ιατρείων, η κατάθλιψη απειλεί τρεις στους δέκα Έλληνες διαβητικούς.
Η απειλή μιας δυσάρεστης επιπλοκής συμβάλλει σημαντικά στην εμφάνιση κατάθλιψης, η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει τον διαβητικό σε κακή ρύθμιση του διαβήτη.
Τα παραπάνω ανακοίνωσαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας  Ι. Ιωαννίδης και η γενικής γραμματέας  Ε. Χατζηαγγελάκη, σε συνέντευξη Τύπου εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη στις 14 Νοεμβρίου.
Όπως υποστήριξαν οι επιστήμονες, οι αιτίες της κατάθλιψης μπορεί να αναζητηθούν και στο γεγονός ότι οι διαβητικοί έρχονται αντιμέτωποι με πολλές κοινωνικές προκαταλήψεις και στιγματισμό.
Αναφερόμενοι στο μεγάλο ζήτημα του διαβήτη είπαν ότι η χώρα μας συγκαταλέγεται στις πιο «επικίνδυνες» για εξάπλωση του διαβήτη, λόγω του τρόπου ζωής των Ελλήνων.
Όπως τόνισαν, πέντε απλά βήματα μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην πρόληψη της νόσου:

- Απώλεια 5% - 7% του σωματικού βάρους

- 150 λεπτά άσκηση την εβδομάδα (δηλαδή μισή ώρα κάθε μέρα)

- Μείωση της κατανάλωσης κορεσμένου (ζωικού) λίπους

- Αύξηση κατά τουλάχιστον 10% της κατανάλωσης φυτικών ινών (που μπορεί να επιτευχθεί με λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια) και

- Μείωση των συνολικών θερμίδων που λαμβάνονται με το φαγητό.

Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, μεγάλη μελέτη στη Φινλανδία έδειξε ότι με αυτά τα μέτρα μειώνεται έως και 58% ο κίνδυνος εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη. Εντυπωσιακό είναι το στοιχείο ότι στις ηλικίες άνω των 60 ετών η μείωση του κινδύνου υπερβαίνει το 71%.


http://suvlaki.blogspot.com/2010/11/blog-post_3638.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails