18/6/11

Ελαιόλαδο: ασπίδα προστασίας από το εγκεφαλικό


Μία ακόμη έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιολάδου στον ανθρώπινο οργανισμό.

Γάλλοι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και Ιατρικών Ερευνών και του πανεπιστημίου του Μπορντό παρακολούθησαν για πέντε χρόνια περισσότερα από 7.000 άτομα  ηλικίας άνω των 65 ετών, που ζούσαν σε 3 γαλλικές πόλεις (Μπορντό, Ντιζόν, Μονπελιέ) από τα οποία 148 υπέστησαν εγκεφαλικό σε αυτό το διάστημα.......


Οι συμμετέχοντες είχαν χωριστεί σε τρεις ομάδες ανάλογα με το πόσο ελαιόλαδο κατανάλωναν (καθόλου, μέτρια, πολύ). Διαπιστώθηκε ότι όσοι ανήκαν στην ομάδα που κατανάλωνε άφθονο ελαιόλαδο, τόσο σε σαλάτες, όσο και στο μαγείρεμα, είχαν 41% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης εγκεφαλικού σε σχέση με όσους δεν έτρωγαν καθόλου λάδι.

Δεν πρόκειται για την πρώτη έρευνα που υποδεικνύει οφέλη για την υγεία από τη χρήση ελαιόλαδου. Άλλες έρευνες έχουν συνδέσει το προϊόν με μειωμένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, υπέρτασης και παχυσαρκίας. Επίσης στο ελαιόλαδο έχει αποδοθεί η ιδιότητα παράτασης της ζωής όσων έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή και της μείωσης του κινδύνου επανεμφάνισης.

Η ερευνήτρια Dr. Cecilia Samieri, από το National Institute of Health and Medical Research, στο Μπορντώ δήλωσε ότι δεν προκύπτει από την έρευνα ποιες- συγκεκριμένα- ουσίες εμποδίζουν το εγκεφαλικό επεισόδιο αλλά ενδεχομένως πρόκειται για αποτέλεσμα υποκατάστασης, δηλαδή ενδεχομένως το ελαιόλαδο μπορεί να υποκαθιστά κορεσμένα και τρανς λιπαρά στη διατροφή, τα οποία έχουν συνδεθεί με κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails