2/9/10

Το δίληµµα της Εθνικής


Με νίκη επί της Ρωσίας πέφτει στα µεγαθήρια αλλά µε ήττα ελπίζει!


 

Ο Νίκος Ζήσης επιχειρεί λέει απ µπροστά στον Λαµιζανά. Μετά τη χθεσινή «προπόνηση» κόντρα στην Ακτή του Ελεφαντοστού, η Εθνική αγωνίζεται σήµερα κόντρα στη Ρωσία  σε ένα µατς µε ιδιαιτερότητες
Και τώρα τι κάνουµε κόντρα στους Ρώσους;

Βασικό θέµα συζήτησης στα πηγαδάκια που κάνουν από χθες οι διεθνείς αλλά και το προπονητικό τιµ όπως και οι.....
άνθρωποι της οµοσπονδίας, είναι το τι πράττουµε απόψε. Νικάµε, όπως είναι το απολύτως φυσιολογικό, βάσει της εικόνας που έχουν οι δύο οµάδες και πέφτουµε από τη Σκύλλα (Ισπανία στις «16») στη Χάρυβδη (ΗΠΑ στα προηµιτελικά);

Ή µήπως παίζουµε λίγο πιο...

χαλαρά και αφήνουµε τη Ρωσία να βγει νικήτρια (και 2η) για να παίξουµε µε Λιθουανία ή Γαλλία στις «16» και πιθανότατα µε Αργεντινή ή Σερβία µετά, έχοντας όµως πληγώσει ανεπανόρθωτα το γόητρό µας;

Η απάντηση θα δοθεί σε λίγες ώρες (18.30 - ΕΤ1), αλλά δεν είναι απίθανο να ξαναζήσουµε εικόνες από το περσινό Γαλλία - Ελλάδα (στον δρόµο προς τα προηµιτελικά του Ευρωµπάσκετ) ή και το πολύ παλαιότερο παιχνίδι µας µε το Πουέρτο Ρίκο στο Μουντοµπάσκετ του 1994.

Η επιθυµία να αποφύγουµε τους Ισπανούς στις «16» και τις ΗΠΑ στη συνέχεια, είναι δεδοµένο πως έχει επηρεάσει τη σκέψη όλων στην οµάδα και κάτι τέτοιο γίνεται µόνο µε ήττα από τους Ρώσους. Πώς να χάσεις όµως από µια οµάδα που παραπαίει, ο προπονητής της Ντέιβιντ Μπλατ είναι έτοιµος να παραιτηθεί και την οποία είχαµε νικήσει µε 40 πόντους διαφορά (101-63 για την ακρίβεια) πριν από λίγες µέρες σε φιλικό στην Κύπρο;

ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ
Τι θέλουµε να πούµε ;

Οτι αν επιθυµούµε να χάσουµε, είναι εξαιρετικά δύσκολο να το κάνουµε χωρίς να εκθέσουµε την εικόνα µας. Και σε τελική ανάλυση αν θέλουµε να ξορκίσουµε κάποια στιγµή το «φάντασµα» της Ισπανίας, δεν υπάρχει καλύτερη συγκυρία από εφέτος, αλλιώς ας επιστρέψουµε σπίτι µας. Αυτή η οµάδα αγωνιστικά δεν µπορεί καν να απειληθεί από τη Ρωσία και το θέµα είναι η θέση που θα κρατήσουν παίκτες και προπονητές.

Πριν από 16 χρόνια στο «Dom Center» του Τορόντο στο Μουντοµπάσκετ του Καναδά, ο Μάκης Δενδρινός είχε ξελαρυγγιαστεί στην τελευταία φάση του αγώνα µε το Πουέρτο Ρίκο όπου ο Σιγάλας εκτελούσε βολές.

«Στο σίδερο Γιώργο, στο σίδερο» φώναξε ο οµοσπονδιακός, αλλά ο γκαρντ του Ολυµπιακού ευστόχησε! Η τελική διαφορά της ήττας έπεσε στους 8 πόντους (64-72), κάτι που δεν θέλαµε, αλλά τελικά µας βγήκε σε καλό, αφού στην ισοβαθµία ευνοηθήκαµε και πήγαµε σε νέο όµιλο µε Καναδά και Κίνα όπου µας οδήγησε ουσιαστικά µέχρι τα ηµιτελικά.

Πέρυσι έπρεπε να χάσουµε από τη Γαλλία για να αποφύγουµε τους Ισπανούς, αλλά ο Σπανούλης ευστόχησε από το... σπίτι του σε τρίποντο και µας... έσωσε ο Ντε Κολό που πέτυχε το πιο άχρηστο καλάθι της ζωής του (οι Γάλλοι αποκλείστηκαν µε συνοπτικές διαδικασίες από τους Ισπανούς κι εµείς πήραµε µετάλλιο).

Στο Ολυµπιακό Τουρνουά το 2004, ο Γιαννάκης ούτε καν που συζήτησε το ενδεχόµενο να µη νικήσουµε µε διαφορά πάνω από 13 το Πουέρτο Ρίκο (επικρατήσαµε µε 20) για να πέσουµε στην Ιταλία και τελικά διασταυρωθήκαµε µε την Αργεντινή όπου και αποκλειστήκαµε από τα µετάλλια.

Συνεπώς όλα είναι θέµα επιλογών για τις οποίες κρίνεσαι µετά εκ του αποτελέσµατος και όχι µόνο, αφού υπάρχει και το ηθικό κοµµάτι. Υποµονή λίγες ώρες.


Αφήστε τους «αιώνιους» έξω από την οµάδα

«Δεν κάνουµε υπολογισµούς πάµε για τη νίκη», είπε ο Γιόνας Καζλάουσκας µετά την... προπόνηση της Εθνικής µε την Ακτή του Ελεφαντοστού (97-60) και... ξέσπασε: «Αφήστε την κόντρα Παναθηναϊκού - Ολυµπιακού για χάρη της Εθνικής. Εδώ στους Ολυµπιακούς Αγώνες γίνεται εκεχειρία», εννοώντας ότι θα πρέπει να αντιµετωπίζονται οι παίκτες ισότιµα από όλα τα ΜΜΕ.
Την ίδια ώρα ο Πρίντεζης έβγαζε την πίκρα του:
«Με πείραξε που δεν έπαιξα κόντρα στην Τουρκία και µπορούσα να βοηθήσω», ενώ όλοι οι παίκτες ήταν κάθετοι ότι θα παίξουν µόνο για νίκη σήµερα.
Στο αγωνιστικό κοµµάτι, η Εθνική (µε µαύρη κορδέλα οι παίκτες για τον Αντρέα Μιαούλη) µετά το 7-0 µε το οποίο έχανε στο 3’, δέχτηκε µόλις ένα καλάθι σε δέκα λεπτά (από 8-18) και είχε για πρώτη φορά περισσότερα δίποντα.

Ελλάδα: Βουγιούκας 4, Μπουρούσης 9, Ζήσης 4, Σπανούλης 10 , Καλάθης 15, Φώτσης 6, Πρίντεζης 12, Περπέρογλου 2, Τσαρτσαρής 12, Διαµαντίδης 5, Καϊµακόγλου 8, Σχορτσιανίτης 10.
Ακτή του Ελεφαντοστού: Αµπουό 4, Ντιαµπατέ 4, Αµαγκού, Κονατέ 2, Λαµιζανά 9, Εντιαγέ 6, Ασίε 11, Καλέ 8, Ταπέ 2, Εντί 9, Κονέ 5. 

 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: , Γιάννης Λαµπίρης 

ΤΑ ΝΕΑ ONLINE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails