20/9/10

Σφραγίστηκε οριστικά η πετρελαιοπηγή της BP στον Κόλπο του Μεξικού

5 ΕΚΑΤ. ΒΑΡΕΛΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΡΡΕΥΣΕΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

«Μπορούμε τελικά να ανακοινώσουμε ότι η πετρελαιοπηγή Μακόντο 252 είναι οριστικά νεκρή» δήλωσε ο απόστρατος ναύαρχος Θαντ Άλεν, που επιβλέπει την επιχείρηση σφράγισης εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης.
Πέντε μήνες μετά από την έκρηξη στην εξέδρα άντλησης της BP, σχεδόν 5 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου έχουν διαρρεύσει στην θαλάσσια περιοχή του Κόλπου του Μεξικού, προκαλώντας μία από τις χειρότερες περιβαλλοντικές καταστροφές στην ιστορία των ΗΠΑ...
«Μετά από μήνες εκτεταμένων επιχειρήσεων υπό την διεύθυνση των ομάδων επιστημόνων και μηχανικών της αμερικανικής κυβέρνησης, η ΒΡ έχει επιτυχώς σφραγίσει με τσιμέντο την πετρελαιοπηγή σχεδόν 18.000 πόδια κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας» πρόσθεσε ο Αμερικανός ναύαρχος.
Την ικανοποίηση του για την πολυαναμενόμενη ολοκλήρωση της επιχείρησης εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, χαρακτηρίζοντάς την «σημαντικό ορόσημο». Επόμενος στόχος της αμερικανικής διοίκησης είναι τώρα η πλήρης ανάκαμψη του Κόλπου του Μεξικού, σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο. «Αυτός ο δρόμος δε θα είναι εύκολος αλλά θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στενά με τους κατοίκους του Κόλπου προκειμένου να ξαναχτίσουμε τις ζωές τους και να αποκαταστήσουμε το περιβάλλον που τους υποστηρίζει» σημείωσε ο πρόεδρος Ομπάμα.
Η έκρηξη της 20ης Απριλίου στοίχισε την ζωή 11 εργατών, ενώ μέχρι στιγμής έχει καταστρέψει τις ακτές τεσσάρων πολιτειών του Κόλπου του Μεξικού. Η τεράστια ρύπανση που έκανε τα ποσοστά δημοτικότητας του Μπαράκ Ομπάμα να κατρακυλήσουν, έγινε αφορμή για να επιβληθεί μορατόριουμ σε όλες τις νέες πλωτές εξέδρες πετρελαίου στις ΗΠΑ.
Όμως η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει διευκρινίσει τι ακριβως σκοπεύει να κάνει με τις υπάρχουσες εξέδρες άντλησης πετρελαίου. Η λήψη και η εφαρμογή αυστηρότερων μέτρων για την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος καθώς και η εγγύηση ότι τέτοια δυστυχήματα δε θα επαναληφθούν στο μέλλον είναι πλέον αναγκαία όσο ποτέ. 
 
http://www.elzoni.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails