8/10/10

«Ελιξίριο» από αμινοξέα παρατείνει τη ζωή πειραματόζωων


Ιταλοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα «κοκτέιλ» αμινοξέων, που αύξησε κατά 12% τη διάρκεια ζωής των πειραματόζωων ποντικών. Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι το ίδιο «ελιξίριο» θα μπορούσε να ωφελήσει και τους ανθρώπους, ιδίως τους ηλικιωμένους και όσους πάσχουν από σοβαρές ασθένειες.
Τα εργαστηριακά πειράματα, με το συγκεκριμένο μείγμα τριών αμινοξέων διαλυμένων σε νερό, αύξησε κατά μέσο όρο σε 869 μέρες τη διάρκεια ζωής των πειραματόζωων έναντι 774 ημερών σε όσους ποντικούς δεν είχε χορηγηθεί το "κοκτέιλ".
Η πιο μακρόχρονη επιβίωση συνδυάστηκε με βιολογικές μεταβολές, που αύξησαν την παρεχόμενη ενέργεια στα κύτταρα των πειραματόζωων και μείωσαν τις βλάβες σε αυτά λόγω της οξείδωσης που προκαλούν οι λεγόμενες ελεύθερες ρίζες μορίων.............

Τα ποντίκια που έλαβαν συγκεκριμένα τις ουσίες αυτές, παρήγαγαν μεγάλους αριθμούς μιτοχονδρίων, των "εργοστασίων" παραγωγής ενέργειας μέσα στα κύτταρα. Επίσης εμφάνισαν αυξημένη ενεργοποίηση του γονιδίου SIRT1, που συνδέεται με την μακροζωία, ενώ ανέπτυξαν ακόμη καλύτερες άμυνες ενάντια στις ελεύθερες ρίζες, μειώνοντας έτσι το οξειδωτικό στρες για την καρδιά και τους σκελετικούς μυς. Επίσης, είχαν  περισσότερη δύναμη και καλύτερο μυικό συντονισμό.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, τον δρα Έντσο Νιζόλι του τμήματος Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Μιλάνο, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Telegraph, "είναι η πρώτη απόδειξη ότι ένα μείγμα αμινοξέων μπορεί να αυξήσει τον χρόνο ζωής των ποντικιών".
Πέρυσι, οι επιστήμονες είχαν δείξει ότι η ίδια ομάδα αμινοξέων (λευκίνη, ισολευκίνη και βαλίνη) μπορεί να αυξήσει τη διάρκεια ζωής της μονοκύτταρης μαγιάς.
Η νέα έρευνα αυξάνει τις πιθανότητες δημιουργίας ειδικών συμπληρωμάτων αμινοξέων που θα ωφελούν τους ανθρώπους, ιδίως όσους αντιμετωπίζουν καρδιακά προβλήματα.
Τα τρία αμινοξέα του "κοκτέιλ", που φαίνεται πως έχουν αντι-γηραντικές ιδιότητες, αποτελούν ένα τμήμα μόνο των συνολικά είκοσι αμινοξέων από τα οποία δημιουργούνται οι πρωτεϊνες.
enet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails