12/10/10

Αν... τρώτε τα μαλλιά σας, τότε ίσως να μην αντέξετε αυτό το άρθρο!

  Η συνήθεια να βάζουμε τα μαλλιά μας στο στόμα και να τα ... μασάμε σαν τσίχλα, αποτελεί ένα αρκετά συχνό φαινόμενο. Τις περισσότερες φορές γίνεται από αμηχανία, άγχος, πλήξη αλλά και έντονη στενοχώρια. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως δεν σταματάει εκεί. Εξελίσσεται σε μανία και καταλήγει να είναι αρρώστια, η οποία μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο!
  Η "τριχοφαγία", "τριχοπίλημα" ή "σύνδρομο Ραπουνζέλ", όπως ονομάζεται, είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, αφού ο ασθενής καταπίνει τρίχες από τα μαλλιά του χωρίς να συνειδητοποιεί ότι αυτές συσσωρεύονται στο στομάχι του βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή του!......................

Τρίχινη μάζα βάρους 4,5 κιλών μέσα στο στομάχι!
  Πριν από δύο χρόνια μια 18χρονη από το Illinois μεταφέρθηκε στο Rush University Medical Center του Chicago, με αφόρητους πόνους στην κοιλιακή χώρα. Οι γιατροί δεν μπορούσαν να πιστέψουν στα μάτια τους όταν η γαστροσκόπηση στην οποία την υπέβαλλαν, έδειξε ότι μέσα στο στομάχι της υπήρχε μία μάζα από τρίχες συνολικού βάρους 4.5 κιλών!
  Όπως δημοσίευσαν αργότερα οι γιατροί της, Ronald M. Levy και Srinadh Komanduri, στην New England Journal of Medicine, το εύρημα είχε διαστάσεις 37.5 x 17.5 x 17.5 εκατοστά (στη φωτογραφία).
  Το 18χρονο κορίτσι ομολόγησε στους γιατρούς ότι επί πέντε χρόνια συνήθιζε να τρώει τις τρίχες της, γιατί αυτό της έδινε "παρηγοριά" στην κατάθλιψη που της προκαλούσε κατά διαστήματα η τριχόπτωση. Μετά την επέμβαση η κοπέλα υποβλήθηκε σε ψυχιατρική θεραπεία.
Ένα 17χρονο κορίτσι πέθανε από την "τρίχινη" μάζα μέσα στην κοιλιά της!
  Κι αν η προηγούμενη κοπέλα στάθηκε τυχερή, δεν συνέβη το ίδιο με την Rachel Haigh (στη φωτογραφία), ένα 17χρονο κορίτσι από τη Βρετανία που τον Αύγουστο του 1999 έχασε τη ζωή της από μία "τριχόμπαλα" που είχε φράξει το στομάχι της! Οι γιατροί του Hasting Conquest Hospital, προχώρησαν σε αφαίρεση της μάζας, η οποία είχε το μέγεθος μιας μπάλας ράγκμπυ, αλλά δυστυχώς η ασθενής δεν τα κατάφερε, αφού μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όταν η ζημιά ήταν μη αναστρέψιμη!
 Η μητέρα της κοπέλας αποκάλυψε πως η κόρη της είχε από μικρό παιδάκι την μανία να μασάει τα μαλλιά της και για αυτό το λόγο όσο ήταν μικρότερη της τα έκοβε πάντα πολύ κοντά. Τα τελευταία χρόνια είχε ξαναμακρύνει τα μαλλιά της αλλά φρόντιζε να μην την βλέπει κανείς όταν τα έτρωγε, γιατι προφανώς της είχε γίνει απαραίτητο! Ίσως αν είχε ζητήσει εγκαίρως ψυχιατρική βοήθεια, η ζωή της να είχε σωθεί!
 "Τριχόμπαλα" αφαιρέθηκε από 12χρονη και... φυλάσσεται σε μουσείο!
  Το 12χρονο κορίτσι από την Costa Rica, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και παραπονιόταν για έντονους πόνους στην κοιλιά! Όταν οι γιατροί αποφάσισαν να την εγχειρήσουν, ανακάλυψαν μία μάζα από τρίχες βάρους ενός κιλού και διαμέτρου 43 εκατοστών!
  Ευτυχώς η αφαίρεση ήταν επιτυχής κι έτσι η ζωή της μικρής σώθηκε. Το εύρημα μεταφέρθηκε στο National Museum of Health and Medicine της Washington, στο οποίο λειτουργεί μία ασυνήθιστη πτέρυγα. Εκεί φυλάσσονται τριχόμπαλες που έχουν κατα καιρούς αφαιρεθεί από ανθρώπινα σώματα, αλλά και φωτογραφίες από τις αντίστοιχες επεμβάσεις!
  Ο επισκέπτης μπορεί να δει τα εκθέματα και να ενημερωθεί γαι την ιστορία του καθενός ξεχωριστά! Αν... αντέχετε ρίξτε μια ματιά στο National Museum of Health and Medicine.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails